Categorized | Senaste nytt!, Syrien

Ett klassiskt propagandareportage

Posted on 19 January 2014 by syriensolidaritet

Två svenska journalister åkte till Syrien, kidnappades av rebeller eller maffian, vad är skillnaden? Nu har de kommit hem och på söndagen publicerade såväl DN som Aftonbladet journalisternas reportage från Syrien.

Reportaget är intressant på flera sätt. Det ger ibland en stark beskrivning av tragedin i Syrien. Men det är också ett stark propagandistiskt reportage. De svenska journalisterna är inbäddade bland rebeller, som i reportaget framstår som riktigt hyggliga prickar. I själva verket är de mördare och kidnappare. De är dessa som är de svenska journalisternas objektiva källor.

En av källorna är ” den sol- och väderbitne ledaren för Maaloulas martyrer”. Innan kriget, får vi veta, hade ”den vithårige, snaggade soldaten en stor fruktfarm i Maaloula där han odlade Goldenäpplen och persikor. Ett gott liv.”  Det var många som hade ett gott liv i Syrien innan USA påbörjade sin senaste väpnade attack mot landet 2011. USA nämns inte ens i reportaget.

Det finns många vittnesmål om hur rebellerna skövlade och förstörde efter det att de intog Maaloula i december förra året. I reportaget är det emellertid endast ”regimen” (=den lagliga regeringen i Syrien) som står för förödelsen. ”Regimen” säger sig skydda de kristna, men bombar kyrkorna”, får en av källorna säga oemotsagd i reportaget.

Att MIG-planen som används av det syriska flygvapnet är rysktillverkade behöver kanske inte påpekas, men alla kanske inte vet att även Suchoj-plan är tillverkade i Ryssland. För säkerhets skull bistår journalisterna läsaren med den uppgiften i reportaget. Alla ”regimens” vapen är för övrigt ”rysktillverkade”. Så spär reportaget på rysskräcken lite ytterligare. ”Regimens” (rysktillverkade) flygplan ”spyr ut sin död och lemlästade kroppar” eller skjuter urskiljningslöst på civilbefolkningen. Rebellerna vapen försvarar civilbefolkningen.

Kanske allra intressantast i reportaget är beskrivningen av situationen när ett Suchoj-plan dyker upp.

”Plötsligt ser vi ett rysktillverkat Suchoj-attackflyg dyka upp söderifrån i dalgången. Attackflyget har en besynnerlig, mörk röksvans. Efter några sekunder ser vi hur planet viker av från sin kurs, tvärt mot folksamlingen. Några reagerar med att springa i skydd, andra står som förstenade och ser hur attackplanet dyker ned mot folkmassan. Bara ett femtiotal meter över marken slår attackplanet upp sina käftar med roterande kanoner och öppnar eld i ett öronbedövande dån.

Lyckligtvis dyker planet en sekund för sent och kanonelden slår ned bakom huset. Men lika tydligt som civilbefolkningen såg pilotens mörka skägg såg piloten vad han siktade mot”.

Ett rysktillverkat Suchoj-plan. Ser du pilotens skäggstubb?

Ett rysktillverkat Suchoj-plan. Ser du pilotens skäggstubb?

Det är hisnande att tänka sig den ståndaktige civilperson som står helt still när planen anfaller, stirrar stint döden i vitögat och hinner dessutom uppfatta att piloten är orakad. På 50 meters höjd? Fantastisk bra syn eller ett sätt av journalisterna att dramatisera någon man inte har en aning om för att förbättra en (propaganda) story?

Den skäggige Suchoj-pilotens attack är, enlig reportaget, ett av de dagliga krigsbrotten mot civilbefolkningen i Syrien. Säkert begås det krigsbrott i Syrien. Men i reportaget är det endast ”regimen” som begår dessa brott.

Rebellerna å sin sida ”anvisar” skydd och hjälp åt civilbefolkningen. Reportaget är ett exempel på klassisk propaganda som utnyttjar den lika klassiska motsättningen mellan ond och god.

Ibland får reportaget, fortfarande i propagandas tjänst, närmast vaudeville-karaktär. Som när den bombtillverkande 27-årige bagaren och Jabhat al-Nusramedlemmen Abu Dujana, vars bomber naturligtvis också spränger och lemlästar, får säga att han efter kriget vill fortsätta med sina två yrken, bagare och vapentillverkare.

Det är lite samma sak. Man mixar ihop och lagar till. Det är väldigt kreativt, säger Abu Dujana.”

I sanning kreativt. Denne glade bagare är minst lika kreativ som svenska journalister ofta är när de ”mixar ihop och lagar till” för att få propaganda att framstå som objektiva reportage.

Hans Öhrn

Läs reportaget i Aftonbladet

 

 

 

Share Button

Leave a Reply

Advertise Here

Photos from our Flickr stream

See all photos

Advertise Here