Categorized | Senaste nytt!

Tags |

Libanesisk journalist: Kritiska medier censureras i Väst

Posted on 27 May 2013 by syriensolidaritet

DSC_0634-1

Medan granaterna exploderar på marken i Syrien pågår ett smutsigt propagandakrig i etern.

Ledande västnationer, som hyllar principen om press- och yttrandefrihet, censurerar syriska och andra medierna och förbjuder kritiska röster att sända över Europa.

Den libanesiske journalisten Ghaleb Kandil är mycket kritisk till hur myndigheter i bland annat Europa agerar.

”De använder sig av rena fiffelmetoderna för att censurera medierna”, säger Ghaleb Kandil.

Han befinner sig för tillfället i Sverige inbjuden av palestinska och libanesiska organisationer för att tala om situationen i Libanon och Syrien.  När vi träffar honom i Järfälla är han på väg till Uppsala för ett möte.

”Mycket av det som händer i världen i dag roterar runt Syrien. Det som händer där är mycket farligt för området och hela världen”, säger Ghaleb Kandil.

Därför är insatserna, inte minst i det pågående propagandakriget, mycket höga, menar han.

Syriska Addounia TV är ett av de bolag som drabbats av censur. Addounia TV är en privat kanal som anses stå regeringen i Damaskus nära. Redan i september 2011 förde EU upp kanalen på sin sanktionslista och hindrade den från att sända över Europa. Sanktionerna, som många i Europa tror är till för att förhindra att eliten i vältrar sig i lyx medan folket svälter och lider, används allstå för att censurerar medierna.

Officiellt fördes Adduonia TV upp på sanktionslistan för att den ”hetsade till våld mot civilbefolkningen”, ett skäl som Ghaleb Kandil finner närmast skrattretande med tanke på att TV-kanaler som Safa  och Wisal TV kan sända i Europa utan restriktioner. De båda sistnämnda brukar betecknas som wahhabitiska tv-kanaler med en extrem hatfull och sekteristisk framtoning.

Samma metoder användes när alla syriska TV-kanaler som anses vara regeringsvänliga stoppades från att använda de två största TV-satelliterna i arabvärlden, egyptiska Nilesat och saudidominerade Arabsat. Både Nilesat och Arabsat sänder dock fortfarande syriska kanaler som stöder rebellerna.

Det är uppenbart att det är kritiska medier som censureras, menar Ghaleb Kandil.

En annan TV-kanal som drabbats är Irans Press-TV, men där använde sig EU av det som Ghaleb Kandil kallar ”fiffelmetoder”. Genom att försvåra finansiella transaktioner mellan Iran och Europa kunde man formellt förbjuda kanalen eftersom avgiften för tillstånd inte inkommit i rätt tid.

Ett tredje knep som används är att beskylla medier för att vara antisemitiska. Det har bland andra drabbat den libanesiska TV stationen Al-Manar som drivs av Hizbollah.

Definitionen på vad som är antisemitiskt i detta sammanhang är mycket vid, menar Ghaleb Kandil.

”I princip är all kritik mot Israel antisemitisk”, säger han.

Inte bara medier utan också andra kommunikationer är viktiga i propagandakriget. Under en längre tid låg en tysk båt utanför Syriens kust och störde/avlyssnade radiokommunikationer. Den försvann när ryska örlogsmän började patrullera området.

I Libanon har den förre premiärministern Saad Hariri fått bygga upp sitt eget privata telekommunikationsnät. Den saudifödde mångmiljardären är son till Rafik Hariri som mördades 2005, ett mord som USA och EU använde som förevändning för att intensifiera kampanjen mot Syrien.

Hans privata nät används nu bland annat av de så kallade rebellerna i norra Syrien. Hariri riskerar aldrig att hamna på någon sanktionslista i Europa eller USA. Han stöder rätt sida i konflikten och använder sina pengar och investeringar för att hetsa fram och understödja rätt sorts våld.

”Man anklagar Hizbollah för att vara en stat i staten i Libanon. Men är det någon som är en stat i staten så är det Hariri”, säger Ghaleb Kandil.

Som medlem i Conseil National l’audiovisuel, ett rådgivande organ i mediefrågor, förbereder han nu ett möte med liknande organisationer i regionen. Man ska där diskutera den europeiska censuren av bland andra syriska medier och hur man ska agera gentemot liknande organisationer i Europa.

Redan har franska kollegor besökt hans organisation i Libanon och då gett löfte om att påverka myndigheterna för att censuren ska upphöra.

”Vi har skrivit till dem och påmint om löftet, men inte hört något ännu”, säger Ghaleb Kandil.

Hans Öhrn

Share Button

Leave a Reply

Advertise Here

Photos from our Flickr stream

See all photos

Advertise Here