Obama hotar Syrien

Posted on 20 September 2014 by syriensolidaritet

Med den kontroversiella USA presidenten Barack Obamas löfte om att bomba Syrien inleds en ny fas i konflikten. De exempellösa framgångarna i kampen mot terrorismen som den syriska regeringsarmén haft det senaste året riskerar nu att omintetgöras.

obamahot

Obama lovade i sitt tal i natt att göra allt för att bekämpa terrorismen – utan att samarbete med regeringen i Damaskus. Den syriska regeringen har tidigare öppnat dörren för samarbete med USA mot verklig terrorism, en dörr Obama nu har stängt.

I praktiken är därmed Obamas ord ett löfte om att sprida terrorismen I området och göra förhållandena för befolkningen än mer outhärdliga. På så sätt hoppas USA bli av med regeringen i Damaskus.

Bakgrunden till Obamas tal och den nya strategin där vi med stor sannolikhet kommer att få se direkta bombningar av Syrien – helt i strid mot folkrätten – är två svåra motgångar för USA i kriget mot Syrien under det senaste året.

Operation Nordstorm
I juni förra året intog den syriska armén staden Al-Qusayr som under ett helt år hade varit belägrad av en av de beväpnade grupper i Syrien som fick stöd av USA. Segern vid Al-Qusayr innebar också att regeringsarmén kunde inledda ”Operation Nordstorm”, som syftade att befria flera städer och områden i Syrien som behärskades av olika väpnade grupper.  Offensiven var mycket framgångsrik redan i inledningsskiftet och framgångarna har fortsatt ända till nu.

När USA och övriga västländer insåg att de höll på att förlora kriget i Syrien genomfördes en gasattacken i Ghouta, en förort till Damaskus . Många människor dog och Obama var snabb att anklaga regeringen i Damaskus för att ligga bakom. Med attacken hade Damskusregeringen, enligt Obama passerat en ”gräns”  som inte fick överskridas och USA kunde därför inte längre förbli overksamt. Under några dygn förberedde sig krigsregimen i Washington för en massiv ”vedergällningsattack” mot Syrien. Dessförinnan hade Obama försökt stoppa regeringssidan offensiv mot terrorismen med mindre bombattacker utförda av styrkor från USA:s viktigaste militärbas i området, Israel.

Frivillig avrustning
USA:s framskridna krigsplaner efter Ghouta-attacken stoppades emellertid av ett syriskt-ryskt nedrustningsförslag.

Syrien gick med på att frivilligt avhända sig alla sina kemiska vapen och överlämna dem till FN.

De kemiska vapnen hade länge varit en belastning för regeringen i Damaskus. Stora lager av de föråldrade vapnen hade krävt viktiga militära resurser för bevakning, resurser som bättre behövde i kampen mot terrorismen på andra ställen. Regeringen i Damaskus var väl medveten om att eventuella gasvapen som hamnade i väpnade gruppers händer skulle kunna ställa till med stort lidande bland civilbefolkningen.

Självklart kände militärstrategerna i Pentagon till detta faktum.  Det gasvapen de hade tänkt använda för att få bort Damaskusregeringen slog nu tillbaka mot dem själva. Utan kemiska vapen att bevaka blev den syriska armén än mer effektiv i kampen mot terrorismen.

Gasvapnen var aldrig något mera än en förevändning för Pentagon att sälja in ett impopulärt krig hos den egna civilbefolkningen. Gasvapen är inte grymmare än andra vapen, men bilder på döda människor i långa rader till synes sovande har ett stort propagandavärde. De påverkar oss mer än eventuella bilder på de förbrända kolhögar som blir resultatet när USA:s högeffektiva bomber borrar sig ned i marken och tränger in och exploderar i de skyddsrum där en vettskrämd civilbefolkning försöker undkomma terrorbombningarna.

Isis – den nya strategin
Efter dessa bakslag i al-Qusayr och med gasvapnet tvingades Pentagons strateger att tänka om. Resultatet av den nya strategin blev Isis, en fruktansvärd grym och skräckinjagande rörelse som inte bara hotar människor i Syrien och Iraq utan i förlängningen även i USA och Europa. Det är ett effektivt propagandavapen.

Den senast tiden har medierna varit fulla med bilder på och rapporter om de oöverträffade grymheter som Isis har gjort sig skyldig till. Det råder ingen tvekan om att Isis är en mycket otäck rörelse, men de bilder vi har sett den senaste tiden skiljer sig inte mycket från de som publicerats tidigare: kannibaler som skär ut och äter kroppsdelar, vanliga kommunanställda, vars enda brott var att de arbetade för kommunförvaltningen, som möter en våldsam död när de kastas ned från höga byggnader, rader av unga män, många av dem civila, som med händerna bakbundna fått en kula i nacken, andra halsarna avskurna.

Islamofobi
Genom att medvetet bevattna den islamofobiska ådra som finns i Västvärlden har USA också förmodligen denna gång lyckats finna viss tolerans för sina så kallade aktioner mot Isis, i själva verket angrepp på den Syriska nationen. Isis, som kan uttydas Islamiska staten i Iraq och Syrien, kallas också IS, Islamiska staten, eller Isil, Islamiska staten i Iraq och Levanten. Isis syfte sägs vara att upprätta ett ”kalifat”, det vill säga ett herravälde där de mest primitiva lagar ska gälla.

Även om Obama framhöll i sitt tal att Isis varken är en stat eller har något att göra med islam, är den bild USA och Väst frammanat av Isis en rörelse med ambitionen at islamisera världen. Det har också varit viktigt att visa att Isis är ett hot speciellt mot kristna människor i regionen.

I själva verket är Isis en del av USA:s och andra västländernas strategi att hetsa muslimer mot kristna, varje etniskt grupp mot någon annan och medmänniska mot medmänniska i syfte att härska genom att söndra.

Medan vi förfasar oss över Isis framfart och diskuterar vilken eventuell wahabitisk rikting som styr gruppens ideologi laddar generalerna i Washington och Bryssel kanonerna för den stora slakten.

Hans Öhrn

Läs också Pål Steigan  och Anders Romelsjö om Obama och Isis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

Leave a Reply

Advertise Here

Photos from our Flickr stream

See all photos

Advertise Here