Osäkra förhandlingar i Genève

Posted on 22 January 2014 by syriensolidaritet

_72421646_montreux_palace

Montreux Palace, där förhandlingarna inleds på ondagen

 

Att Genève II-förhandlingarna alls kan starta i Montreux på onsdagen beror inte på att västmakterna är intresserade av en fredlig lösning av krisen i Syrien.

Överläggningarna kan inledas eftersom ett försvagat USA mer eller mindre har tvingats till förhandlingsbordet. Den USA-ledda väststrategin att invadera Syrien via ombud har helt enkelt lidit nederlag. De grupper Väst har enrollerat i kriget mot Syrien skär nu bokstavligt talat halsen av varandra.

Alla försök att ge någon form av legitimitet åt den så kallade oppositionen har varit förgäves. Den så kallade Fria syriska armén, länge den grupp som Väst satte sitt största hopp till för att bli av med president Bashar al-Assad, tycks ha gått upp i rök. I själva verket har det aldrig funnits någon fri, syrisk armé. Den liksom alla koalitioner mellan oppositionen och olika så kallade nationella råd har enbart varit skapelser av Väst, ibland till och med skapelser av Västs fantasi. Minns någon Abdel Baset Saida? Filosofen som skulle leda syriska nationella rådet och motståndet från Uppsala? Han, liksom hans efterträdare och föregångare var endast upplåsta exilsyrier utan förankring i den syriska verkligheten.  Enbart på påkostade konferens runt om i världen – man aldrig i Syrien – och i Västs medier hade dessa herrar någon betydelse.

Den samling ”oppositionella” som USA och Väst föst till Genève II är på samma sätt obetydliga ledare och marionetter.

USA försöker återta initiativet i Syrienkonflikten genom en veritabel propagandaoffensiv. De uppgifter som nu sprids i medierna om ”massmord” på fångar i Syrien är en del av denna offensiv. Redan talas det om mördande i ”industriell omfattning” vilket ska föra tankarna till Nazityskland, ett beprövat propagandaknep.

Propagandan kommer att intensifieras under de närmaste dagar och USA kommer att göra sitt bästa för att utnyttja förhandlingarna i Montreux/Genève till att försvaga den syriska regeringens position. Fred har det, som sagt, aldrig varit talat om från USA:s sida.

Ryssland har hittills spelat en positiv roll i Syrienkonflikten. Men, som Rysslandskännaren Stefan Lindgren skriver, finns det också en risk att Ryssland i något läge väljer att överge stödet till Syriens lagliga regering, precis som man övergav Jugoslavien och Libyen, när priset ansågs för högt.

Det vore tragiskt om det skedde i Genève.

Efter att ha tillfogad de invaderande grupperna i Syrien svåra nederlag på slagfältet är det den syriska regering som reser till förhandlingarna med trumf på hand.

Men vem reser därifrån med starkast kort? Förhoppningsvis det syriska folket, som inget hellre vill ha än fred.

Men hindren är många och fredsmotståndarna ännu starka.

Hans Öhrn

 

 

 

 

 

Share Button

Leave a Reply

Advertise Here

Photos from our Flickr stream

See all photos

Advertise Here