Propaganda på hög nivå

Damaskus

Bild på medveten förstörelse av ett kvarter i Damaskus Foto: HRW eller CIA

Första omgången av förhandlingarna i Genève avslutades på fredagen utan några konkreta framsteg, rapporterade de flesta medier.

Med ”inga konkreta framsteg” menas att USA hittills under förhandlingarna inte lyckats återta initiativet. Den syriska regeringsdelegationen har istället kunna behålla fokus på frågan om hur terrorismen i Syrien ska kunna bekämpas.

USA:s spionchef James Clapper tvingades under veckan att medge att det nu finns 7000 utländska terrorister i Syrien från 50 länder, inklusive länder i Europa.

”Detta är ett stort bekymmer, inte bara för oss, utan för alla dessa länder”, förklarade Clapper. Nu var syftet med Clappers medgivande inte att varna för terrorismen. I stället försökte spionchefen dela upp de så kallade rebellerna i Syrien i onda och goda. Enligt Clapper är ungefär en tredjedel av rebellerna onda (26 000) och resten ”goda”. Uppdelningen var ett försök att rättfärdiga USA:s beslut att åter börja beväpna vissa av ”rebeller” i Syrien, det vill säga öka våldet förstörelsen i landet.

”Syrien har blivit en jättelik magnet för terrorister”, sade Clapper vidare utan att nämna att det är USA som gjort det tidigare stabila landet till en terroristhärd.

I sina försök att återfå initiativet i Syrien använde sig USA på torsdagen av den redan svårt komprometterade New Yorkbaserade ”människorättsorganisationen” Human Rights Watch (HRW). I en rapport som organisationen publicerade hävdades att syriska regeringsorgan medvetet och systematiskt förstör bostadsområden med rebellanhängare. Bevisen utgjordes denna gång, som vanligt, av intervjuer med rebeller, satellitbilder och skakiga videofilmer. Men på en av de videor som publicerades av BBC framgår tydligt hur syriska ingenjörer genomför en kontrollerad sprängning av en fastighet som förmodligen skadats ohjälpligt under striderna. Den skadade fastigheten är inklämd mellan två andra byggnader som står intakta kvar efter sprängningen.

Här kan du se BBC-klippet och själv avgöra vad som visas

Satellitbilderna som finns med i rapporten visar inget annat än att byggnader raserats i området där medier rapporterat om att häftiga strider tidigare har pågått. En beprövad rebelltaktik under konflikten har varit inta civila byggnader och ruiner för terrorisera omgivningen runt omkring.

Satellitbilderna kan ha tillhandahållits av USA:s underrättelsetjänst. Inte bara HRW, utan också många andra så kallade människorättsorganisationer, har tidigare använt sig av liknande satellitbilder. I förvånansvärts många fall sägs bilderna bevisa det som USA och andra västmakter påstår i sin öppna propaganda.

Satellitbilder som missgynnar USA:s och Väst intressen är sällsynta.

Hans Öhrn

 

 

 

Share Button
Advertise Here

Photos from our Flickr stream

See all photos

Advertise Here