Syriensolidaritets tal 4 juli 2014

Posted on 05 July 2014 by syriensolidaritet

Föreningen Syriensolidaritets tal vid Anti-imperialistiska 4-julikommitténs möte på Stortorget i Gamla Stan, Stockholm, 4 juli 2014.  

Talare: Hans Öhrn.

För snart hundra år sedan bröt den gamla världsordningen samman. Första världskriget inleddes i augusti 1914 och tiotals miljoner människor dog i den slakt som följde. Mördandet löste inte problem för dåtidens makthavare men en fredsperiod på 20 år följde, en fredsperiod makthavarna använde för att planera nästa massaker. Andra världskriget kostade minst 50 miljoner människor livet och efter den slakten delades världen upp i två hälfter. I nästan femtio år rådde en terrorbalans under det som kom att benämnas kalla kriget, en terrorbalans som erbjöd världen, eller delar av världen, en osäker men viss stabilitet. När kalla kriget tog slut utropade sig de makthavare som upprätthåller den nuvarande världsordningen till segrare.
– Historien har tagit slut, utbrast man triumfatoriskt. Kommunismen är död och de fria marknadskrafterna har segrat.

Men historien vände åter och makthavarna tvingades gå ut i krig igen. Denna gång mot en diffus fiende som de kallade terrorist. Men kriget mot terrorismen har aldrig varit något krig mot terrorister. Tvärtom, det har varit terroristerna krig mot de länder och folk som har velat försvara sitt nationella oberoende och skydda sin ekonomi från imperialisternas härjningar. För bakom dagens och gårdagens krig och förstörelse och brutalitet står ekonomiska intressen och en kamp om jordens kvarvarande naturtillgångar.
I det område som kallas Mellanöstern har terroristerna, och nu menar jag de verkliga terroristerna, med sina legoarméer total slagit sönder två tidigare fungerande samhällen, Irak och Libyen, och gör nu sitt bästa för att ödelägga ytterligare ett, Syrien. Men i år, 2014, stod det klart att taktiken misslyckats i Syrien. Det syriska folkets beslutsamhet har satt käppar i hjulen för terroristerna. I år, 2014, kanske den arabiska våren äntligen kom.  I år, 2014, går frontlinjen – i det verkliga kriget mot terrorismen – i Syrien och utkämpas av det syriska folket och den syriska armén.

Nu när den ursprungliga strategin misslyckats i Syrien försöker imperialisterna byta taktik.

–        Vi oroas över extremisternas framfart i Syrien och Irak, säger USA:s president Barack Obama och syftar på Isis, den legoarmé han själv skapat. Samtidigt begär han nya miljarder till sina legosoldater i Syrien, de banditer som plågat Syriens folk i över tre år..  Hyckleriet är kolossalt!

Det är inte mindre när svenska biståndspengar går till att göda krigsansträngningarna i Syrien.

–        Vi måste göra allt för att stödja fredsprocessen i Syrien, sa Carl Bildt och understödde kriget med biståndspengar.

I de av makthavarna kontrollerade medierna målas nu en ny hotbild upp med ”islamister” och ”sunniextremister” som inte bara hotar Irak och Syrien utan också våra egna länderna.

–        Det sekteristiska våldet breder ut sig, sa Reinfeldt i Almedalen för någon dag sedan och syftade på  Syrien och Irak.

Det sekteristiska våldet?

Nej, Reinfeldt. Det är våldet som finansieras med svenska biståndspengar som har brett ut sig och fortsätter att breda ut sig i Syrien och Irak.

Det är inga sekterister, islamister, eller sunniextremister som slåss i Syrien eller Irak. Det är imperialismens betalda hejdukar som härjar, våldtar och mördar. Ansvaret för det sanslösa våldet kan inte tillskrivas någon religion eller kultur, det faller istället tungt på de världsledare som med alla medel desperat kämpar för att upprätthålla en orättvis världsordning. De heter sådant som Barack Obama, David Cameron, Francois Hollande men också Carl Bildt, Anders Fogh Rasmussen och Jens Stoltenberg. Lägg dessa namn på minnet. Det är där ansvaret ska utkrävas.

I höst kan Sverige få en ny statsminister som tar över efter den hycklande Reinfeldt.

Vi i Syriensolidaritet hoppas att det då kan bli slut på hyckleriet, ett svagt hopp förvisso, och kräver av en ny statsminister att hon eller han:

  • Försvarar Syriens nationella oberoende!
  • Upphäver alla sanktioner mot Syrien!
  • Omedelbart avveckla allt svensk stöd till kriget mot Syrien!

 

 

Share Button

Leave a Reply

Advertise Here

Photos from our Flickr stream

See all photos

Advertise Here